Jumat, 16 Agustus 2019

Resep: Enak Bugis Pandan

Bugis Pandan. Kue bugis is Indonesian kue or traditional snack of soft glutinous rice flour cake, filled with sweet grated coconut. The name is suggested to be related to Bugis ethnic group of South Sulawesi as their traditional delicacy, and it is originated from Makassar. In Java the almost identical kue is called kue mendut.

Bugis Pandan Once boiled, add the grated coconut milk, stir until well mixed. Add the corn starch and stir until the fillings start to dry up. Set aside for cooling before wrapping. dapat Membuat Bugis Pandan dengan menggunakan 11 bahan dan 7 langkahnya. Begini metode masaknya.

Bahan-bahannya yaitu Bugis Pandan

  1. Kamu dapat 20 SDM dari tepung ketan.
  2. Kamu dapat 3 SDM dari gula pasir.
  3. Kamu bisa 1 SDM dari mentega/margarin.
  4. Kamu siapkan 1 SDM dari susu kental manis.
  5. Kamu bisa 1/2 sdt dari garam.
  6. Kamu bisa 1/3 gelas belimbing dari air matang.
  7. Kamu dapat 2 tetes dari pasta pandan.
  8. Kamu siapkan dari Isian.
  9. Kamu bisa 1/2 butir dari kelapa parut.
  10. Kamu siapkan 4 dari batang/bulatan gula merah.
  11. Kamu siapkan 1/2 gelas belimbing dari air matang.

For us, it's not just about bringing you good food from your favourite restaurants. It's about making a connection, which is why we sit down with the chefs, dreaming up menus that will arrive fresh and full of flavour. Pretty much everyone associates pandan cakes with Bengawan Solo, and for good reason. The ubiquitous bakery's best-selling item is so easy to find - and even easier to consume in just a few bites.

Bugis Pandan langkah-langkah

  1. Membuat Isian (Unti kelapa) : Siapkan wajan panaskan gula merah dan tambahkan air aduk hingga mencair lalu campur parutan kelapa, aduk sampai matang /sampai tidak ada air, lalu tiriskan.
  2. Bulatkan unti, agar lebih mudah gunakan cetakan telor puyuh agar besarnya sama.
  3. Membuat bagian luarnya : Campurkan semua bahan: tepung beras, gula pasir, SKM, mentega, garam, pasta pandan, aduk hingga kalis, lalu bagi adonan bentuk bulat, lalu pilihkan isi dengan unti, agar mudah gunakan cetakan yang sudah dialasi mentega.
  4. Panaskan panci untuk mengukus, tunggu sampai keluar uap baru masukan adonan ke dalam panci.
  5. Kukus 15-20 menit, 10 menit pertama buka tutup panci agar adonan tidak mengembang, lalu tutup lagi.
  6. Setelah matang, tiriskan dan lepas cetakan, resep ini menghasilkan 22 pcs Bugis.
  7. Selamat mencoba ☺.

Which goes to show that we can quarrel over whether the pandan cake is The Singapore Cake. But what is harder to dispute is the fact that Bengawan Solo makes The Pandan Cake. What began as a simple interest in Indonesian delicacies became a full blown entrepreneurship when her cakes and kuehs gained popularity amongst family and friends. The authentic Kueh Bugis is served wrapped in pandan leaf to give a sweet scent, on top of the already fragrant, thick layer of coconut paste covering the green dough. It's hard to find great tasting Kueh Bugis nowadays as Singapore becomes more modernized.


EmoticonEmoticon