Selasa, 29 September 2020

Resep: Kekinian Sayur asam

Sayur asam. Sayur asem or sayur asam is an Indonesian vegetable soup. It is a popular Southeast Asian dish orginating from Sundanese cuisine, consisting of vegetables in tamarind soup. The sweet and sour flavour of this dish is considered refreshing and very compatible with fried or grilled dishes, including salted fish, ikan goreng, ayam goreng and lalapan, a kind of vegetable salad usually served raw.

Sayur asam Other than sayur asem, you may have heard of dishes such as lalap , karedok (similar to gado-gado , but with the emphasis of using raw vegetables), ayam bekakak/grilled chicken , soto bandung/beef and daikon soup , and ikan. This soup (Sayur Asam) is one of the most popular soup in Indonesia, particularly in East and Mid Java. Easy to cook and can be enjoyed with any complements, such fried chicken, fried tempe, fried tofu, steamed rice and sambal. Kamu dapat Mempersiapkan Sayur asam dengan menggunakan 23 bahan dan 6 langkahnya. Beginilah cara masaknya.

Bahan-bahannya yaitu Sayur asam

  1. Kamu dapat dari Jagung.
  2. Kamu siapkan dari Labu siam.
  3. Kamu siapkan dari Melinjo.
  4. Kamu bisa dari Daun melinjo.
  5. Kamu siapkan dari Kacang panjang.
  6. Kamu dapat dari Nangka.
  7. Kamu siapkan dari Kacang tanah.
  8. Kamu siapkan dari Bumbu halus.
  9. Kamu siapkan dari Bawang merah.
  10. Kamu siapkan dari Bawang putih.
  11. Kamu dapat dari Terasi.
  12. Kamu dapat dari Cabe rawit.
  13. Kamu siapkan dari Cabe keriting merah.
  14. Kamu bisa dari Cabe keriting hijau.
  15. Kamu siapkan dari Bumbu cemplung.
  16. Kamu bisa dari Lengkuas.
  17. Kamu dapat dari Daun salam.
  18. Kamu siapkan dari Asam jawa.
  19. Kamu bisa dari Gula jawa.
  20. Kamu bisa dari Asem.
  21. Kamu dapat dari Totole.
  22. Kamu bisa dari Garam.
  23. Kamu bisa dari Gula.

You can enjoy it in every occasion. But, usually Indonesians serve it in mid day. Sayur asem, needless to say, is a favorite among many locals. Whenever we went to restaurants that serve native Indonesian cuisines, we always order this sayur asem soup.

Sayur asam instruksinya

  1. Blender semua bumbu halus.
  2. Didihkan air kemudian masukkan asem, daun salam dan lengkuas.
  3. Setelah itu masukkan bumbu halus, labu siam, kacang tanah, melinjo.
  4. Tunggu kira2 5-10 menit masukkan kacang panjang, nangka dan jagung.
  5. Tambahkan gula jawa, asem jawa, totole, garam, gula, cicip rasa.
  6. Masak hingga matang.

The soup are made with lots of different variety of vegetables. Common vegetables used in this sayur asem are melinjo (which I couldn't find here in MN), chayote, long beans. Sayur asem is a sweet and sour vegetable soup. Often referred to as tamarind soup, it is one of the favorite vegetable dishes in Indonesia. The entire dish is based on tamarind, an unusual plant commonly grown in Southeast Asia, which gives the dish a distinctive sour taste.


EmoticonEmoticon

:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)